Tennisarmbåge, golfarmbåge, musarm, överbelastningar i handled

Vanliga besvär som i sig själva är ganska så lätta att förstå sig på. Ofta orsakade av monotona ansträngningar som dålig ergonomi, ett hemma fixar projekt, en hobby, eller en idrottsaktivitet. Men vi ser tyvärr ofta återfall om vila är enda strategi, och många lider tyvärr av besvären under många år och tvingas välja bort aktiviteter som de tycker mycket om.

Vid undersökning måste vi därför alltid se på helheten och underliggande faktorer som gör dig känslig för att utveckla besvären, gör det svårt att bli av med dem och gör risken för återfall onödigt stor.

Som vanligt letar vi efter svagheter i kedjan inte bara lokalt utan även om det finns underliggande besvär från bröstryggen, nacken och axeln. Ligger svagheten i oförmåga att slappna av i muskler så handlar det ofta om att jobba upp koordination emellan antagonistiska muskler som i underarmens flexorer och extensorer (böjare och sträckare av handleden). 

När vi tar i med en muskel eller flera vill vi se att vi kan slappna av tillräckligt i musklerna som jobbar åt andra hållet för att belastningen inte ska bli för hög och att rörelsen ska kunna bli mjuk och koordinerad. 

Vi behöver förmodligen också jobba med dynamiska rörelser där vi lär oss bli bättre på att koppla på och slappna av snabbt. Vi vill stimulera led receptorer för att skapa mer sensoriska impulser vilka hjärnan är beroende av för att välja rätt motoriska program.
Du ska vara den som bestämmer om muskeln är avslappnad eller spänd inte lokala reflexer som orsakar lokal muskelspasm!

Vanliga sökorsak