Vad är kiropraktik?

Visste du att kiropraktik är den tredje största yrkesgruppen inom primärvården?
 Bara läkare och tandläkare är större. Men vad är egentligen kiropraktik?

Fem års utbildning
Ordet kiropraktik kommer från grekiskan och betyder att behandla med händerna. Kiropraktorer har ofta fem års högskoleutbildning. Därutöver krävs ett AT-år för att få legitimation och utföra behandlingar.

Förbättrar kroppens funktion
Kiropraktik omfattar både diagnostik och behandling, men en viktig del är också förebyggande av funktionella besvär i rörelseapparaten. Kiropraktorn fokuserar på att förbättra kroppens funktion och relationen till nervsystemet.

Hur kan en kiropraktor hjälpa dig?
Vid ditt första besök undersöker kiropraktorn bland annat din hållning, koordination, balans, rörelsemönster, spänningar, stelheter och eventuella strukturella skador. Därefter görs en individuell behandlingsplan.

Målet med den kiropraktiska behandlingen är att återställa och upprätthålla en normal funktion i ditt nervsystem, muskler och leder.

Hur många behandlingar behövs?
Exempel på besvär som din kiropraktor kan behandla är ryggont, skolios, nackspärr, värkande höfter, huvudvärk och stela axlar. Se fler exempel på besvär.

Hur många behandlingar du behöver är individuellt. Men ofta krävs ett antal besök, parallellt med att du själv jobbar med dina övningar.

Boka en kiropraktisk behandling idag

Kort om kiropraktik:

• Fem års högskoleutbildning
• Krav på legitimation
• Diagnostik och behandling
• Stort fokus förebyggande insatser